20 augustus - 1 oktober 2022

Petra Berghorst‘EEN ONWERKELIJKE WERKELIJKHEID’

Het uitgangspunt van mijn werk is veelal een collage. Ik verzamel, knip, orden en plak totdat een beeld ontstaat dat een emotie of een associatie oproept. De collages, die bestaan uit (delen van) mensen, dieren, voorwerpen of mengvormen hiervan doen surrealistisch aan. Er ontstaan onverwachte verbindingen, vreemde plekken en vreemdsoortige wezens. Het lijkt of het om natuurlijke combinaties gaat, maar het samengestelde beeld blijft vragen oproepen en verleidt de kijker tot het geven van een individuele invulling.
De collage is niet het uiteindelijke werk, maar vormt de basis voor een grafische uitwerking. De behoefte om beeldend te associëren en verbinden, uit zich ook in het gebruik van verschillende grafische technieken en materialen.
Vanaf 2021 ben ik tevens begonnen aan een project waarbij ik vrouwenportretten in rasters weergeef op hout. Het is een ‘groeiend’ en doorlopend project.

Ik onderzoek graag verschillende dragers en combineer technieken om tot een eigen zeggingskracht te komen. Naast zeefdruk, zijn polymeerets of een combinatie van ets en zeefdruk een regelmatig toegepaste techniek. De kleinere werken op papier worden gemaakt in een beperkte oplage van 5 en groter werk, zeefdruk op hout, metaal en doek zijn unica. Elk werk heeft een eigen zeggingskracht, maar tezamen vormen zij de beeldtaal waarmee ik wil communiceren.

In 2003 ben ik afgestudeerd aan de HKU te Utrecht, richting Fine Art (In 2008 heb ik dit uitgebreid met Education in Fine Art). Al tijdens mijn studie was de combinatie schilderen/zeefdruk/fotografie ‘mijn’ medium. Op dit moment werk ik in mijn atelier op de Vlampijpstraat in Utrecht.

Petra, Utrecht 2022


--------------------------POWER WOMEN

De installatie ‘Power Women’ toont portretten van vrouwen die een rolmodel zijn voor vele andere jonge vrouwen. Ze dragen bij aan het zichtbaar maken van de kracht van vrouwen, hebben een bijzondere maatschappelijke of politieke bijdrage geleverd of strijden voor meer gelijkheid tussen mensen.

De ‘groeiende’ installatie is een doorlopend project. De eerste 12 vrouwen heb ik gekozen omdat ze mij persoonlijk inspireren door hun doorzettingsvermogen, eigenzinnigheid en baanbrekende successen. De tweede serie van 12 bestaat uit vrouwelijke kunstenaars die ik persoonlijk bewonder en die hun sporen hebben nagelaten in de kunstwereld.


‘Power Women’ (vanaf 2021)

24 portretten van 40x50cm

Acryl/Zeefdruk op hout.ENGLISH >>>een selectie :

: