2 december - 13 januari (tm 26 januari op afspraak)


Joyce Ennik maakt gomdrukken, een vroeg foto procedé uit de negentiende eeuw. Voor haar onderwerpen put ze uit een persoonlijk archief van verzameld beeldmateriaal. Dit materiaal bestaat veelal uit foto’s, oude filmstroken uit de verzameling van haar vader, maar ook zelf gemaakte foto-opnames. De onderwerpen zijn vaak landschappelijk maar ook zijn er figuren zichtbaar.

Door de gevonden beelden opnieuw samen te voegen in een bepaalde context ontstaat een nieuwe andere wereld. Soms is dit aanleiding voor Joyce om van deze nieuwe beelden een korte film te maken. Het fluweelachtige karakter van de gomdruktechniek geeft een visuele samenhang. Met hedendaagse, digitale technieken en materialen is het mogelijk gomdrukken op groot formaat af te drukken.

Ennik heeft wereldwijd geëxposeerd en haar werk is in collecties opgenomen van oa het Stedelijk Museum (Amsterdam), Museum Voorlinden (Wassenaar), Kunstcollectie Koninklijk Huis (Den Haag).


selectie

Bij deze tentoonstelling laat Joyce Ennik werk zien dat gerelateerd is aan 4 bibliofiele uitgaven. In fraai uitgevoerde cassettes zijn behalve het boek ook 8 prenten die in oplage gedrukt zijn.Voor deze gelegenheid zijn de prenten apart ingelijst. De grote gomdrukken, (monoprints), in de tentoonstelling zijn uit meer recente periode. Joyce Ennik gebruikt een grafische techniek, de polystyreen/zeefdruk, een eigen vinding. Daarnaast maakt ze gomdrukken, een oude fototechniek uitgevonden rond 1850. Dit is de eerste keer dat de bibliofiele uitgaven bij elkaar te zien zijn.